This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Ayam Percik

Sumber :300 Menu Ramadhan & Syawal Karangkraft
Bahan- Bahan
1 ekor ayam
500 ml santan
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk stok ayam ( * saya tak gunakan*)
2 keping asam keping
Cili boh
300 gm bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
2cm halia- dikisar
Garam & Gula
Cara- cara
1. Lumur ayam dengan ayam & serbuk kunyit. Perap
2.Di dalam kuali tumiskan bahan yang dikisar hingga garing atas api yang perlahan.
3.Masukkan stok ayam, serbuk kari, asam keping,santan.Masukkan garam dan gula secukup rasa. ( nota: hati- hati dengan asam keping , saya hanya gunakan 1 sbb takut termasam)
4. Bakar ayam hingga masak.
5.Lumur ayam dengan sedikit tumisan kuah dan bakar seketika.
6.Hidangkan. Tuang kuah atas ayam.
0 Komentar untuk "Ayam Percik"
Back To Top