This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Kesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya Sementara

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Satu coretan ringkas buat renungan diri ini dan anda semua. Kita hanya manusia yang lemah dan sering terleka serta lalai dengan kesenangan mahu pun nikmat di dunia yang sementara ini. Sesamalah kita saling mengingati dan menasihati...

Kesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya Sementara
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman didalam Al-Qur'an, surat Al-Hadid ayat ke-20 bermaksud:
"Ketahuilah, bahawa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah di antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya menggagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering, dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur; Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras (berat), dan keampunan dari Allah serta keredhaanNya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu."
Kesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya SementaraKesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya SementaraKesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya Sementara

Sebuah Hadis Qudsi, Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda, Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman (disampaikan melalui Malaikat Jibril A.S.), terdapat 3 pesanan:
  1. Hiduplah sesukamu, tetapi sedar lah bahawa pada suatu ketika kamu akan dimatikan.
  2. Cintailah sesiapapun / apa-apapun yang kamu cintai, tetapi sedar lah bahawa pada suatu ketika nanti kamu akan berpisah denganya jua.
  3. Berbuatlah sesuka hatimu, tetapi sedar lah bahawa apa yang kamu lakukan itu akan mendapat balasan kelak.

Janganlah kita tertipu dengan hasutan syaitan akan kenikmatan dan kesenangan didunia yang hanya sementara ini.  Tiada satu pun yang akan dapat kita bawa bersama ke liang kubur... Sesuangguhnya kesenangan dan nikmat di akhirat jua yang kekal abadi.


لا إلهَ إلا أنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ
La ilaha illa Anta, Subhanaka, inni kuntu mina z-zalimin.
Tiada Tuhan melainkan Engkau, sesungguhnya aku telah menzalami diriku sendiri dengan kezaliman yang banyak. Maka tiada siapa yang dapat mengampuni dosaku melainkan Engkau.

Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang disekelilingmu tersenyum. Jalanilah kehidupanmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis.

Terima kasih bersama Relaks Minda... 
Ditulis oleh :
Tag : Islam
0 Komentar untuk "Kesenangan Dan Nikmat Di Dunia Hanya Sementara "
Back To Top