This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

PBSMR Ganti PMR Mulai Tahun 2014

PBSMR adalah kata ringkasan untuk Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah. Mengikut laporan akhbar-akhbar utama, mulai tahun hadapan peperiksaan PBSMR hanya akan melibatkan empat mata pelajaran teras sahaja iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains yang akan dinilai. Oleh kerana ia baru sahaja diumumkan, jadi cara perlaksanaannya belum lagi diketahui.

Peperiksaan PMR yang bermula 2/10/2013 mula diperkenalkan pada 1993 menggantikan Sijil Rendah Pelajaran (SRP).

PBSMR Ganti PMR Mulai Tahun 2014


PBSMR-Mulai-Tahun-2014

Mengikut daripada pautan akhbar Berita Harian, Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) bakal digantikan kepada Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah (PBSMR) yang akan dilaksanakan pada tahun hadapan.
Penilaian tersebut akan disediakan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) merungkai empat subjek untuk dinilai kepada pelajar selain memberi dua cara untuk menjawab soalan sama ada dalam bahasa Malaysia atau Inggeris.
Menurut sumber, perkara tersebut akan diterangkan oleh jabatan Pelajaran Negeri sebelum penghujung tahun ini.
Pelaksanaan dan peperiksaan akan dijalankan oleh guru di sekolah tersebut dengan pemantauan LPM yang bertindak sebagai pemerhati.
Peperiksaan itu hanya melibatkan empat subjek, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains.
Walaubagaimanapun, mata pelajaran seperti Geografi, Sejarah, Pendidikan Islam dan Kemahiran Hidup akan dinilai menerusi semakan berperingkat dibawah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) seperti kerja khusus, kursus amalan dan projek.

0 Komentar untuk "PBSMR Ganti PMR Mulai Tahun 2014"
Back To Top