This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Mesir Apa yang sebenarnya..

Rabiatul Adawiyah  1.8.2013 (jam 4.00 am waktu Mesir dan 10.00 am waktu Malaysia)

Amaran pembunuhan beramai-ramai bakal terjadi di Mesir dalam masa terdekat.

Kerajaan sokongan tentera Mesir telah meluluskan sebarang tindakan perlu bagi menghentikan rally oleh ikhwan dan para penyokong Morsi di seluruh Mesir. Ini bermaksud polis dan tentera diberi kebenaran melakukan apa sahaja termasuk melakukan pembunuhan besar-besaran ke atas Islamis yang melakukan protes sejak Morsi digulingkan.

Ini mengingatkan kita kepada kata-kata Ismail Patel yang berbunyi,

"Morsi failed to make Egypt a new Turkey in a year, so Sissy decided to make it a Syria in a month"

Apa yang berlaku di Syria seperti diketahui umum sebagai medan penyembelihan orang-orang Islam sunni oleh musuh Islam iaitu syiah laknatullah. Syiah Alawiyah yang mengaku menyembah bashar Al Asad sebagai tuhan telah menyiksa dan membunuh ratusan ribu Islam sunni.

Peristiwa di Syria dijangka akan menjadi ikutan AL Sisi yang diberitakan mempunyai darah yahudi seperti juga Bashar Al Asad dan Ahmadinejad. Dengan keputusan pemerintah sementara Mesir yang memberi kebenaran melakukan "sebarang tindakan perlu" membawa maksud yang sangat luas.

Definisi mudah yang terbayang ketika ini ialah pembunuhan ratusan ribu rakyat Mesir yang berhimpun di seluruh pelusuk negara berkenaan.

Setakat ini difahamkan bahawa sekurang-kurangnya 300 orang telah dibunuh dan 5000 orang telah dicederakan pasukan keselamatan Mesir sepanjang masa protes berlangsung.

Dengan anggaran 1 juta membanjiri Rabiatu Adawiyah sekarang 1 Ogos 2013 (10.00 am waktu Malaysia dan 4.00 am waktu Mesir) seperti dalam gambar di atas, dapatlah dibayangkan bahawa setidak-tidaknya puluhan ribu manusia akan terkorban sekiranya tentera dan polis menggunakan kaedah kekerasan seperti mana dilakukan mereka sebelum ini.

Manusia yang sedang bersolat pun dibunuh mereka, apatah lagi manusia yang memang bersedia mempertahankan diri walau hanya dengan sebatang kayu sebagai senjata dan topi keledar sebagai pertahanan diri.

http://world.time.com/2013/07/31/egypt-orders-camps-cleared-protesters-buckle-down/#ixzz2agA4YiMw

Kita di Malaysi akan mendapat berita pembunuhan saudara-saudara kita di Mesir tanpa mampu berbuat apa-apa.
Setakat ini kita cuma mampu berdoa agar ada di kalangan tentera yang menggerakkan pasukannya untuk menentang rampasan kuasa sekali gus mempertahankan peserta protes di seluruh Mesir.

Tag : Dunia, Islam
0 Komentar untuk "Mesir Apa yang sebenarnya.."
Back To Top