This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Wanita Benci Poligami, Lelaki Tetap Mahu Menambah Isteri.

Setiap apa yg kita alami melalui deria terutamanya dari mata dan telinga semuanya membina jaringan2 neuron yg baru didlm otak, jika keadaan yg sama dialami berulang-ulang, semakin kuat jaringan tersebut dan akan sampai ketikanya ia menjadi automatik tanpa kita sedari. Contohnya ketika mula belajar mengira, kita harus kira dgn tangan atau alat bantuan mengajar yg 2+2=4, tetapi sebab sudah terbina sahaja jaringan2 neuron, sekarang bila kita dgr sahaja soalan 2+2 secara automatik sahaja kita tahu ianya adalah 4.  Begitu juga dgn hal yg lebih kompleks seperti berjalan, berlari, memandu dan percaya atau tidak cara anda menangani marah juga adalah selalunya melalui jaringan neuron yg telah terbina didlm otak anda.

Suatu yg menarik disini terutamanya bila manusia melihat tv, otak tidak membezakan samada apa yg kita lihat dan dengar dr pemerhatian tv itu sesuatu yg benar atau tidak, bahayanya tv adalah kerana ia sebenarnya alat pemukau, kerana ketika menonton tv, kita tidak memberi penilaian samada yg berlaku itu sesuatu yg benar atau tidak. Jadi jika kita fokuskan kepada perkara tersebut, jaringan2 neuron akan terbentuk tidak kira ia sesuatu yg positif atau negatif.

Setiap jaringan2 baru yg terbentuk bilamana ianyanya digabung dgn emosi, jaringan neuron ini akan menjadi lebih kukuh dan amat sukar untuk di ubah walaupun otak manusia sebenarnya begitu fleksibel untuk mengambil cara pemikiran baru yg mungkin sebenarnya lebih baik dari apa yg sudah terbina.

Lihat dan dengar disekeliling kita dari tv, filem, surat khabar, perbualan sesama rakan2 jarang ataupun tidak pernah sekali manusia membincangkan perkara2 yg positif tentang kehidupan, ini kerana manusia sudah ketagih kepada "aksi" dan "drama". Ketagihan ini adalah sebenarnya kepada "neurochemical" yg dirembes oleh kelenjar2 hormon dibadan mengikut situasi2 tertentu. Contohnya jika seorang ayah sudah biasa merotan anaknya setiap kali anaknya membuat kesalahan, rasa puas setelah merotan ini adalah kerana "neurochemical" yg dirembas setelah dia melakukannya.

Sebab itu setiap kali anaknya melakukan kesalahan, untuk merasa puas hati (kesan dari terembesnya neurochemical sebelum2 ini" secara tanpa sedar, melalui otak yg tidak berfikir akan cara2 yg baru mendidik, akan menggunakan jaringan2 yg sudah lama terbina, dia tanpa berfikir akan terus mencapai rotan dan merotan anaknya, ini termasuklah juga memarahi, memaki atau apa2 lain hukuman, ini termasuk juga kepada ibu2. Perangai anak tetap sama kerana fisiologi manusia tidak boleh belajar didlm ketakutan. Mungkin dia tidak akan melakukan perkara yg sama tetapi perkara2 lain pula akan timbul.

Kecenderungan otak manusia untuk membuat keputusan dgn mengikut jaringan2 otak yg sudah tersedia tanpa memikir kan kebarangkalian yg lain selalunya disebabkan oleh prefrontal cortex yg lemah. Prefrontal cortex yg lemah membuat manusia tidak boleh berfikir dan untuk tindakan yg pantas, otak lebih mudah untuk mengambil keputusan2 melalui jaringan2 yg tersedia ada.

Tetapi bagaimana jaringan2 "memukul" anak ini sudah tersedia di kepala ayah2 yg contohnya baru memiliki anak pertama? Jawapannya jaringan ini tersedia semasa bapa tersebut masih kecil lagi terutama ketika usianya antara 1 hingga 7 tahun, tidak kira jika samada dia sendiri yg mengalaminya atau dia melihat abang atau kakaknya dipukul, tindakan ayahnya merotan itu akan dirakam secara terus didlm otak membentuk jaringan2 baru sebagai panduan untuk kehidupan. Kemana kuah kalau tak tumpah ke nasi, bukan setakat bakat menyanyi atau berlakon sahaja, bagaimana anda mengajar anak anda itu juga akan diwarisi oleh anak2 anda bile mereka dewasa nanti.

Jadi berbalik kepada hal poligami, jika dari kecil wanita sudah melihat ditv akan cerita keluarga yg punah ranah kerana poligami walaupun ianya hanya lakonan, jika setiap hujung minggu membaca DCCK yg mana ramai isteri2 mengadu tentang pahitnya poligami, jika rakan2 yg telah bermadu selalu menceritakan masalah bila poligami, jaringan2 diotak yg membawa kepada keputusan poligami harus ditolak akan makin hari semakin kuat, ini ditambah pula dgn kesan rembesan "neurochemical" yg menyebabkan timbulnya rasa marah dan geram, semua emosi adalah disebabkan kesan "neurochemical" ini, perasaan sayang dan cinta juga adalah datangnya dari kesan yg sama. Jaringan2 neuron terhadap bencinya poligami ini semakin hari akan menjadi semakin kuat.

Cerita mengenai faedah2 poligami amat jarang didengar atau mungkin tiada langsung diceritakan baik di tv, akhbar mahupun perbualan, ini juga disebabkan mereka yg berpoligami, tetapi bahagia, tidak berani dan malu untuk tampil kehadapan disebabkan mereka tahu masyarakat memandang poligami itu sesuatu yg negatif (dr yg dilihat atau didengari). Kesan tiadanya cerita2 menarik mengenai poligami menyebabkan tiadanya jaringan2 neuron yg membawa kepada fikiran yg menyokong poligami.

Jadi bila suami sebut sahaja poligami, ataupun tahu sahaja suaminya ada mempunyai hubungan dgn wanita lain, fikiran isteri terhadap wanita lain ini akan menyebabkan ingatan terhadap poligami timbul, ditambah dgn prefrontal cortex yg lemah, jaringan mudah yg diambil adalah poligami mesti dielakkan. Jadi ada kalanya walaupun suami tidak punyai apa2 perasaan terhadap wanita lain, disebabkan otak mengaitkan wanita lain dgn poligami, siisteri akan mula menunjukkan kemasaman dan kemuncungan tanda tidak setuju, malah mungkin mengambil langkah yg lebih ekstrim dr itu.

Jaringan neuron diotak mengenai poligami adalah sesuatu yg di halalkan oleh islam jika diketahui sekalipun tidak begitu kuat disebab kurangnya pendedahan yg berulang2, dinafikan pula dgn cerita2 buruk ketidak adilan poligami, fikiran yg mudah mengambil jaringan poligami bersamaan tidak adil. Tidak mahu berfikir atau lemahnya prefrontal cortex menyebabkan siisteri tidak akan terfikir yg mana sebelum dia membantah, periksa dahulu adakah suaminya mampu dr segi zahir dan batin, adakah dgn memberi suaminya berkahwin akan menaikkan semangat suami untuk lebih berusaha dan juga kesan baiknya terhadap masyarakat secara keseluruhan.

Sikap pentingkan diri sendiri sebenarnya menyebabkan siisteri takut dan gerun bila disebut poligami kerana otaknya sudah terbiasa dgn jaringan2 yg mengaitkan poligami dgn ketidakadilan, kesusahan, kurangnya perhatian dan bermacam2 lagi perkara2 negatif. Allah tidak membenarkan poligami sekiranya ianya tidak membawa kepada kebaikan, surah albaqarah ayat 126 memberitahu ada sesuatu yg kita tidak suka itu tetapi ianya baik untuk kita dan sebaliknya, hanya Allah yg lebih mengetahui.

Ada sifat2 semulajadi yg sudah terbina pada diri manusia sejak lahir lagi, seperti bagaimana si bayi yg tidak perlu diajar untuk menghisap puting menyusu ketika lahir, ini amat penting untuk memastikan manusia terus hidup, begitu juga dgn sifat lelaki yg sukakan wanita, ianya adalah semulajadi, bayangkan jika lelaki harus diajar menyukai wanita, peluang manusia untuk terus berkembang biak akan terbantut dan manusia akan pupus dimuka bumi.

Setiap kali lelaki melihat wanita lain, terutamanya jika bahagian yg dilihat itu sesuatu yg terlarang, ini juga akan merembeskan "neurochemical" yg mnyebabkan timbulnya emosi nikmat terhadap keadaan2 tersebut, jika setiap hari lelaki di hujani dgn "tawaran2 percuma" dr wanita untuk melihat pinggulnya yg ramping, dadanya yg montok, lurah dadanya yg dalam, rambut yg ikal, leher yg jinjang dan sebagainya, ini menyebabkan keinginan lelaki terhadap wanita2 semakin bertambah2. Keadaan yg lebih ekstrem akan terjadi bila mana lelaki melihat filem2 lucah, otak tidak tahu itu benar atau tidak, tetapi jaringan2 baru yg kuat akan terbentuk mengatakan "amat nikmat" untuk mendapat wanita2 lain kerana kesan dihujani oleh "neorochemical" emosi ketika melihatnya.

Tetapi mengapa lelaki yg sudah berkahwin berminat mahu berkahwin lain? Pernahkah anda makan direstoran bersama rakan2, masing2 membuat pilihan masing2 tetapi ketika makanan sampai, melihat makanan rakan lebih nampak menarik dari apa yg kita pesan, kita teringin juga untuk merasanya. Begitu lah perumpamaan lelaki terhadap wanita, selagi sisuami tidak menasihati siisteri menutup aurat, selagi si ayah tidak mendidik anak2 perempuan menutup aurat, selagi wanita bersetuju dijadikan alat pelaris barang jualan, selagi itu keinginan lelaki terhadap wanita lain akan tetap ada. Jadi untuk menyuruh lelaki berhenti sukakan wanita lain samalah seperti menyuruh wanita menutup aurat, kedua2 sukar tetapi tidak mustahil dgn kesedaran apakah hikmah disebaliknya.

Si suami pula dari perbualan dgn rakan2, dr ceramah agama, dari pembacaan, tahu yg poligami itu dibolehkan, ditambah pula dgn jaringan "neuronet" yg wanita lain lebih ramping dr isteriku, wanita lain lebih montok dr isteriku, semua ini merembes "neurochemical" emosi yg mengaitkan poligami dgn wanita lain, ditambah pula dgn kesan yg lebih hebat dari, "free show" wanita yg mendedahkan aurat, dari kulit majalah mangga ataupun URTV ataupun dgn melihat filem2 lucah, jaringan2 ini akan terbina semakin hari akan menjadi semakin kuat. Sebab itu lelaki sanggup mengaku bujang untuk berkahwin lain kerana ketagih pada "neurochemical" yg akan terembes ketika dapat melihat wanita lain atau pun dapat melakukan hubungan kelamin kerana kesannya sama dgn menonton filem lucah itu sendiri.

Lelaki yg pentingkan diri sendiri ini juga sebenarnya mempunyai prefrontal cortex yg lemah, tidak boleh untuk berfikir menggunakan jaringan2 neuronet lain akan kesesuaian atau kemampuan dirinya sendiri untuk berpoligami, mampukah dia dari segi batin, cukupkah pendapatannya untuk menampung keluarga dan sebagainya. Disebabkan lelaki yg tidak berfikir inilah poligami akhirnya dilabel sebagai sesuatu yg mesti dielakkan, malah ada yg menganggap ia adalah hukum yg sudah lapuk, sudah jumud dan tidak sesuai lagi dizaman moden. Bukankah ini menidakkan hukum Allah, jadi tanya diri sendiri balik jika doa2 kita tidak termakbul sedangkan manusia secara tanpa sedar menjadi hamba yg tidak bersyukur.

Amatlah dukacitanya juga bila mana artis2 yg menjadi idola masyarakat juga menonjolkan kesan buruk terhadap poligami, bila seorang artis berkahwin dgn suami orang, isteri pertama harus diceraikan, jika kedua2 wanita tersebut faham konsep poligami, mereka boleh hidup berkongsi, sisuami pun jika dia benar2 bertanggungjawab tidak akan menceraikan isteri pertama hanya semata2 ingin berkahwin lain, dgn pendapatan yg lumayan nafkah zahir tiada masaalah. Ini antara contoh yg menjadi ikutan masyarakat.

Mungkin penyelesaiannya adalah dgn menyuruh lelaki menjaga mata tidak melihat wanita lain supaya keinginan terhadap wanita lain tiada, tetapi tahukah anda, contohnya ketika memandu, walaupun minda sedar lelaki melihat jalan dihapadan, minda separuh sedar lelaki tetap seperti radar mengesan apa sahaja yg terjangkau oleh pandangan mata, perempuan yg seksi ditepi jalan tanpa sedar juga akan dirakam oleh minda separuh sedar lelaki, otak juga akan merembeskan "neurochemical" nikmat tersebut dan bila sudah berulang2 akan tetap menguatkan keinginan lelaki terhadap wanita2 lain.

Sebenarnya menyuruh lelaki berhenti inginkan wanita lain sama seperti menyuruh wanita berhenti berpakaian seksi dan menutup aurat, lihat perkembangan semasa, lihat fesyen2 wanita zaman kini. Kalau tak nampak dada yg lapang tak sah. Bagaimana lelaki ingin mengejar kejayaan dunia jika mata harus ditutup, muka harus memandang ke lantai, tidak akan maju lelaki jika mindanya selalu ketagih terhadap wanita lain, sebab itu zaman sekarang lelaki dilabel makin tak guna, yang baik dah berpunya, yang dah kahwin masih mencari, jika jumpa yg bujang pula asyik merengek meminta seks dari teman wanita, keputusan yg diambil, zaman sekarang ini tiada lagi lelaki yg baik. Tetapi jika difikir2 balik siapa yg menyebabkan lelaki menjadi tidak baik? Tidak salahkah jika saya katakan sebabnya dari wanita itu sendiri?

Seorang wanita yg tidak menutup aurat sudah cukup untuk membuat beribu2 orang lelaki ketagih akan keinginan mahukan wanita lain, selagi manusia tidak mengikut "manual" kehidupan iaitu Al Quran selagi itu dunia akan menuju kebinasaan. Seorang artis berpakaian tertentu sudah cukup untuk mengubah fesyen peminat seluruh negara untuk turut sama berpakaian begitu. Selagi manusia mementingkan diri sendiri dgn alasan hak individu dan tidak dapat melihat yg kesannya adalah kepada masyarakat, selagi itu masaalah tetap sama atau mungkin semakin teruk.

Bagaimana pula dgn lelaki soleh yg mampu dr segi zahir dan batin, yg punyai cita2 tinggi dan yakin yg dia boleh berjaya, mereka ini juga terdedah pada "free show" wanita2 lain dan mereka juga mempunyai keinginan untuk kahwin lain, tetapi disebabkan mereka, kasihankan isteri atau fikirkan siisteri yg mengamuk bila disebut sahaja poligami, yg akan meracuni fikiran anak2 yg "ayah engkau ni tak sayangkan engkau nak cari mak lain", mereka mengambil jalan mudah memendam rasa dan perasaan, sebab itu rata2 lazimnya lelaki akan mati dahulu berbanding wanita. Selagi lelaki bodoh yg mahu berpoligami tetapi tidak tahu berfikir mengukur kemampuan diri wujud selagi itu lelaki yg mampu ini akan dinafikan haknya.

Jika diselidik2 balik semuanya berpunca dari lelaki sebagai pemimpin didunia ini, jika pemimpin menegakkan syiar islam, jika si ayah mendidik anak, jika sisuami menasihati isteri menutup aurat, bukankah banyak perkara yg tidak diingini yg menjadi masaalah masyarakat boleh dielakkan dari masalah isteri dan anak2 terabai hinggalah kepada masaalah rogol dan sebagainya.

Khusuk dan fokuslah didlm solat kerana "frontal lobe" iaitu otak hadapan yg "hidup" boleh membuat kita boleh berfikir dgn lebih sempurna daripada terus menggunakan jaringan2 yg terbina dr pemerhatian2 yg selalunya tanpa tapisan baik buruknya. Otak hadapan yg lebih sihat mampu membina jaringan2 baru didlm otak, mengambil kira kemungkinan2 lain kearah masyarakat yg lebih aman dan harmoni. Kita hidup bukan sendirian, memang kubur masing2 tetapi dipadang masyar kita tetap bersama2.

Wanita menentang & lelaki menyokong semuanya kerana ketagihkan "neurochemical" terhadap situasi2 kesan buruk poligami dan kesan nikmat rangsangan melihat wanita2 lain, selagi lelaki dan wanita berfikiran sama selagi itu dunia ini akan menuju kehancuran, hanya panduan Al Quran sahaja sepatutnya kita semua kembali.

0 Komentar untuk "Wanita Benci Poligami, Lelaki Tetap Mahu Menambah Isteri."
Back To Top