This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Perut Air Asam

menu wajib mak saya ketika bersahur.

Bahan-bahan:

1. Perut Muda/Tebal.
2. Tomato.
3. Bawang Merah.
4. Halia.
5. Belacan.
6. Cili Api.
7. Limau Nipis/ Asam jawa
8. Sedikit garam dan gula.

Cara penyediaan

Perut dibersihkan & direbus sampai empuk (simpan air rebusan perut). Selepas itu dipotong kecil-kecil dan dimasukkan kedalam mangkuk.

Masukkan Tomato, Bawang Berah dan Halia yang telah dihiris berserta sedikit belacan (seeloknya dibakar terlebih dahulu) & perah limau nipis/ air asam jawa ke dalam air rebusan perut tadi. Tambakhan Garam dan Gula secukup rasa.

Potong cili padi dan masukkan ke dalam campuran tadi. (Jika nak pedas tambahkan cili)

perut muda sedang direbus

perut muda yang telah dipotong

yang ni plak perut tebal yang telah siap dipotong

siap dah perut air asam

Bila nak balik kampung nie.

Tag : Resepi
0 Komentar untuk "Perut Air Asam"
Back To Top