Bahan-bahan
- 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
- Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 ulas bawang besar - dipotong baji
- 1/2 inci halia - diketuk
- 1 batang serai - diketuk
- 6 ulas cili padi - diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos ikan (x letak sbb I dont like the smell!)
- 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
- Garam secukup rasa (jika perlu)
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
- Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
- Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
- Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
- Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
- Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
- NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!
0 Komentar untuk "Paprik Ayam"