This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Nama Domain

5 Kesilapan Besar Ketika Membeli Nama Domain Yang Perlu Anda Tahu
#1 – Nama Domain Terlalu Panjang
Nama domain yang terlalu panjang akan menyebabkan pelawat sukar untuk mengingati URL blog anda. Mereka yang baru berkunjung ke blog anda pasti tidak akan datang lagi melainkan mereka klik URL ke blog daripada blog-blog atau laman web lain.
Anda sebagai pemilik blog berpotensi besar kehilangan direct traffic hanya kerana para pelawat anda sudah lupa akan URL blog anda yang terlalu panjang itu.
#2 – Nama Domain Sukar Disebut
Seterusnya, kesilapan yang sering dilakukan adalah apabila membeli nama domain yang sukar disebut. Bayangkan apabila para pembaca blog berbual-bual dengan para sahabat mereka tentang (perkara yang baik-baik sahaja) daripada blog anda.
Sudah pasti mereka akan mudah mengingati nama domain anda jika ianya juga mudah disebut. Anda sebagai pemilik blog harus membuat beberapa pilihan dan senarai terlebih dahulu sebelum bertindak membeli nama domain.
#3 – Bunyi Yang Mengelirukan
Anda tidak mempunyai bajet pemasaran yang besar untuk mempromosikan blog anda pada peringkat awal. Oleh yang demikian, nama domain yang mempunyai bunyi mengelirukan seperti mempunyai akhirnya ’2u’ atau ’4u’ harus dielakkan.
Mereka yang pertama kali mendengar nama domain anda pasti keliru. Adakah ianya ’2u’ atau ‘too you’? Atau, adakah ianya ’4u’ ataupun ‘for you’?
Jangan letakkan anda sebagai penyedia servis perbankan atas talian terkemuka tempatan yang mempunyai akhiran ’2u’ di belakang nama domain mereka. Mereka mempunyai bajet pemasaran yang banyak untuk tujuan promosi servis dan perkhidmatan mereka itu.
#4 – Mengandungi Tanda Sengkang
Tanda sengkang (-) pada kebiasaannya akan diabaikan apabila kita berkomunikasi. Bayangkan anda sedang berada di dalam satu dewan dan diberikan peluang untuk berkongsi mengenai sejarah dan perihal blog anda.
Adakah anda mahu menyebut dan mengulangi bunyi ‘..dash‘ itu setiap kali menyebut nama domain anda. Saya pasti anda juga kurang gemar untuk mengulangi bunyi itu.
Jika mempunyai pilihan dan alternatif yang lain, pilih sahaja nama domain yang tidak mempunyai tanda sengkang (-). Ianya juga nama kemas dan professional apabila dicetak pada media cetak dan kad bisnes anda kelak.
#5 – Mengandungi Cap Dagangan Dan Hakcipta
Syarikat yang telah mendaftarkan hakcipta dan cap dagangan mereka mempunyai hak untuk mengeluarkan saman kepada mana-mana individu yang menggunakan terma dan paten yang telah mereka daftarkan.
Oleh yang demikian, pastikan nama domain anda tidak mengandungi apa-apa frasa yang meragukan. Jika anda kurang yakin sama ada ianya mempunyai kaitan dengan mana-mana syarikat ataupun produk, anda boleh bertanya rakan-rakan anda yang arif terlebih dahulu.
Tag : Blogging
0 Komentar untuk "Nama Domain"
Back To Top