This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Syiling Berbentuk Unik Dan Pelik.

Syiling paling unik di dunia part2,  walau syiling2 ini memiliki bentuk yang unik tapi syiling2 ini tetap sah dapat dibelanjakan .

1.Massive 2.5" Coin – World Cup Giants, Liberia
11
Syiling ini bernilai 5 dolar ini dibuat untuk memeriahkan acara piala dunia tahun 2006. bahagian depan bergambar referee yang sedang mengeluarkan kad dan pada bahagian belakang bergambar pemain bola sepak.

2.The Animal Kingdom, Somalia

ini adalah syiling terunik.syiling yang di tebitkan oleh Somalia ini menggambarkan kehidupan binatang di amerika bahagian utara yaitu bergambar beruang kutub, serigala, kerbau, rusa, singa dan beruang Grizzly.

3.Easter Island Pop Up Head, Cook Islands

syiling ini juga juga tak kurang unik. syiling ini bergambar patung yang ada di pulau paskah dan salah satu patung terbuat dari emas selain itu patung ini boleh berdiri tegak.

4. Green Money, Benin

syiling ini termasuk syiling yang kontroversi kerana gambar daun ganja dan adanya tulisan yang terdapat diatas syiling yang bermaksud untuk mengajak orang untuk menghisap ganja.

5. The Egyptian Pyramid, Isle of Man

syiling berbentuk piramid pertama di dunia. terbuat dari emas dengan huruf hieroglif yang rumit dan gambar Raja Firaun pada bahagian depan dan Ratu Lizzy pada bagian belakang.

6. See no evil, hear no evil, speak no evil, Somalia

lagi-lagi Somalia yang membuat syiling unik. syiling yang bergambar cipanze yang terbuat dari emas dan menggambarkan 3 ekor cipanze yang tengah tekejut dengan keserakahan manusia dalam mengeksploitasi hutan.

7. Las Vegas Luck, Palau

syiling ini 100% menjadi alat pembayaran yang sah dan menggambarkan suasana turnamen poker di Las Vegas.

8. Real Mammoth Ivory, Ivory Coast

syiling ini juga termasuk syiling yang terunik. kerana pada bahagian bawah terdapat potongan gading mammoth asli yang diambil dari fosil yang terkubur selama 4 juta tahun.

9. Prism Butterflies, Palau

 


rahsia kupu-kupu ini seperti hidup yaitu dengan adanya prisma nipis yang membuat perubahan warna dan berkedip dalam cahaya. Sterling perak padat, si pembuat syiling ini sangat rapi dan minimalis.

10. 80 Years of Television, Cook Islands

syiling ini di buat untuk merayakan ulang tahun televisyen yang ke 80 dan diterbitkan pada tahun 2006, gambar holografik tertanam ke perak sterling merupakan gambar televisyen pertama yang pernah di buat. Gambar di sebelah kiri adalah John Logie Baird, penemu TV elektronik, dan gambar di sebelah kanan adalah listrik yang di simbolkan sebagai hantu jahat yang masih menghantui televisyen ketika ini.

Tag : Unik
0 Komentar untuk "Syiling Berbentuk Unik Dan Pelik."
Back To Top