This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Kreativiti Dekorasi Ruang Tamu

Assalamualaikum.... Kali ini saya ingin memperlihatkan kepada anda beberapa tips dan kreativiti dekorasi untuk ruang tamu di rumah anda.

kreativiti dekorasi ruang tamu

Mungkin ruang tamu seperti ini menjadi idaman ramai.

Saya bukanlah seorang yang bertauliah dalam bidang ini atau berkepakaran namun untuk tidak menghampakan permintaan saya cuba memberikan yang terbaik hasil dari pembacaan, pemerhatian dan pengalaman saya. Semoga ianya dapat memberi sedikit panduan buat Meiza Jhaa K. dan anda semua.

Entri ini sebagai hadiah yang Mieza minta

Sebenarnya banyak pilihan kreativiti dekorasi ruang tamu yang boleh anda dapat bila anda cari dengan Pakcik Google...Namun apa yang saya perhatikan, ianya kurang sesuai kerana dekorasi ruang tamu lebih kepada rumah yang mempunyai ruang yang besar dan mewah.

Kebanyakan dari kita hanya mempunyai ruang tamu yang terhad tapi inginkan dekorasi yang menarik serta ruang yang tampak luas. Itulah matlamat utama kita. Untuk itu beberapa perkara harus anda pertimbangkan dalam mendekorasikan ruang tamu anda. Ada juga yang inginkan ruang tamu yang bertema seperti english, tradisional, bali, oriental, japanese, timur tengah dan sebagainya. Terpulanglah kepada anda namun apa yang akan saya berikan ini adalah perkara asas yang di perlukan dalam mendekorasikan ruang tamu.

1. Keluasan dan Lakaran

Dapatkan keluasan sebenar ruang yang anda ada. Ianya penting untuk bentuk, jenis dan jumlah perabot yang anda inginkan. Buat lakaran  anggaran perabot yang anda inginkan dan susunkan dalam keadaan yang anda rasa anda inginkan. Dari sini anda akan dapati berapa banyak ruang kosong yang anda ada. Anda juga dapat lihat jumlah perabot tersebut bersesuaian atau tidak bergantung kepada keluasan ruang kosong yang anda inginkan. Jangan lupa letakkan juga anggaran saiz perabot tersebut agar mudah untuk memilihnya nanti.

kreativiti dekorasi ruang tamu

Pilihlah bentuk dan susunan perabot megikut kehendak anda. Tapi ingat!... motif utama anda mahukan ruang yang luas...Maka jangan terlalu penuhkan ruang tamu anda dengan perabot. Pilih apa yang perlu sahaja. Bagi ruang tamu yang terhad dan sederhana luas...Susunan perabot dan peralatan lebih elok dirapatkan kedinding agar ruang dapat digunakan semaksimum mungkin untuk lebih banyak ruang kosong.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

2. Siling, Lantai dan Keperluan Asas

Setelah lakaran asas susunan perabot dilakar, barulah pengubah suaian ruang tamu dapat dilakukan. Perkara pertama adalah siling. Jika anda ingin membuat plaster siling, pilihan rekabentuk siling janganlah terlalu berserabut melainkan ianya mengikut tema anda. Pastikan kedudukan keperluan asas seperti lampu, kipas atau penghawa dingin ditempat yang sesuai dan ianya mesti selari dengan susunan perabot dan peralatan. Jika ianya salah di peringkat ini...amat sukar untuk anda memperbetulkannya.

Pencahayaan sempurna penting kerana ianya dapat memberikan suasana yang cerah kepada ruang lalu memberi impak keluasan. Cahaya sebaiknya tidak menyilaukan tapi memberi kecerahan yang secukupnya. Namun perlu juga diingat tidak semestinya juga lampu harus berada di siling.

Lantai jika menggunakan tile, pastikan ianya berwarna cerah. Namun jika anda seorang yang sukakan kelainan, tidak salah jika ingin mencuba. Tapi harus diingat...sekali tersilap, tiada pembetulan dapat dilakukan dengan mudah. Jika menggunakan tikar getah, pemilihan corak dan warna adalah amat penting. Lakukan suai padan terlebih dahulu.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

3. Warna Dinding

Warna memainkan peranan penting dalam dekorasi ruang tamu. Pastinya pandangan pertama yang terpandang adalah warna dinding. Untuk ruang yang terhad, warna dinding teramat penting. Untuk selamat...warna putih atau warna yang cerah dan lembut amat sesuai dalam memberi suasana ruang tampak luas.

Namun jangan terlalu terkongkong dengan warna tersebut, anda boleh juga mencuba dengan kombinasi warna yang bersesuaian. Padanan warna anda boleh dapatkan dari kedai cat. Jangan takut pula untuk mencuba sesuatu yang lebih kreatif dan berbeza. Banyakkan mencuba kombinasi warna sebelum membuat pilihan.

Pilihan terkini, dinding rumah anda juga boleh ditampal dengan wall paper. Sekarang pelbagai rupa ada, bukan sekadar corak malah gambar juga boleh di buat wall paper. Namun berhati-hati, pemilihan yang salah akan memberi ruang tampak berserabut dan sempit.

Satu perkara biasa yang menjadi kebiasaan ramai adalah mewujudkan satu dinding tumpu yang biasanya berwarna kontras dan berbeza. Ia juga salah satu kaedah memperluaskan ruang kerana memberi impak perspektif dimensi kepada ruang tamu.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

4. Pemilihan Perabot dan Peralatan

Ini sangat penting bagi sebuah ruang tamu yang mempunyai keluasan yang terhad. Dari lakaran tadi anda telah dapati bagaimana ruang tamu anda dipenuhi dengan perabot. Pemilihan perabot yang bersesuaian saiz dan keperluan adalah penting. Anda perlulah rajin pergi menjelajah ke kedai-kedai perabot untuk melihat sendiri bentuk dan saiz kerana jika tersalah pilih ianya amat merugikan.

Warna perabot juga penting....ianya perlulah serasi dengan warna dinding. Kepelbagaian warna dan corak haruslah berpadanan. Tapi jangan pula terlalu terperangkap dengan warna. Untuk sebuah ruang tamu moden...warna-warna garang lebih menjadi pilihan. Suai padan warna sebelum memilih.

Selain dari itu pemilihan jenis perabot juga perlu dititik beratkan. Tapi ianya terpulang kepada kehendak, kelasakan dan jangka hayat penggunaan serta kemampuan anda. Peralatan juga haruslah minimal. Asas peralatan bagi ruang tamu seperti tv, audio sistem, dan rak sudah memadai.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

5. Perhiasan

Langsir memainkan peranan utama. Jangan salah memilih warna langsir kerana impaknya akan mencacatkan keseluruhan ruang. Lakukan tambahan perhiasan yang minima seperti pasu, bunga, ukiran dan sebagainya. Gambar didinding juga mampu menyerlahkan ruang tamu anda. Lampu hiasan di siling juga mampu memberi impak yang besar pada keseluruhan ruang tamu anda

Untuk impak keluasan, anda di sarankan menggunakan cermin yang besar. Pembalikan imej ruang di cermin memberi impak menampakkan seakan ruang yang luas.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

6. Lain-lain

Apa yang lain-lainnya? Ini adalah sekadar peringatan. Jika anda suka mengubah kedudukan susunan perabot, anda di sarankan tidak menggunakan perabot yang terlekat di dinding dan terlalu berat. Begitu juga susunan lampu atau kipas, pastikan ianya di kedudukan yang seimbang di siling maka ianya tidak janggal apabila tidak selari dengan susunan perabot.

Untuk mengurangkan penggunaan perabot, anda boleh tiru ruang tamu gaya orang jepun. Hanya bersila di depan meja tanpa kerusi. Perlu juga anda ketahui, bukan hanya tema moden dan ringkas sahaja dapat memberi impak keluasan dalam mendekorasikan ruang tamu anda. Warna juga tidak semestinya perlu berbeza dengan peralatan dan perabot.

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

kreativiti dekorasi ruang tamu

Ini adalah sekadar tips dan panduan dari apa yang saya praktikkan sebelum saya berpindah rumah 3 tahun dahulu. Ianya berguna kepada saya dan semoga ianya dapat memberi sedikit panduan buat anda.

Tiada yang salah sebenarnya dalam kreativiti mendekorasikan ruang tamu anda. Ikutlah selera, kehendak dan kepuasan anda kerana andalah yang akan tinggal dan duduk di situ. Tetamu yang datang hanya seketika tapi kepuasan akan terserlah jika tetamu yang datang menghambur pujian.

kreativiti dekorasi ruang tamu

Semoga anda berpuas hati... Diingatkan sekali lagi, saya bukanlah pakar dalam bidang ini, segalanya adalah pendapat saya. Masih banyak kekurangan namun yang baik jadikanlah panduan...yang buruk jadikan sempadan. Saya amat sukakan kreativiti. Belajar dari bacaan, pemerhatian dan pengalaman.

RelexMinda

Tag : Dalaman, Dekorasi
0 Komentar untuk "Kreativiti Dekorasi Ruang Tamu"
Back To Top