This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Ketam Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan
  • 1 kg ketam- belah 2 dan bersihkan
  • 1 cawan santan sederhana pekat
  • 1 helai daun kunyit- hiris
  • 1 btg serai- ketuk
  • 2 keping asam keping
  • garam secukupnya
Bahan Kisar:
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • kunyit hidup
  • halia
  • cili api- kuantiti suka ati
Cara:
  1. masukkan bahan2 kisar dlm kuali
  2. buka api- masak hingga pekat
  3. masukkan santan, serai, asam keping, garam dan daun kunyit
  4. sentiasa kacau hingga nampak mendidih
  5. masukkan ketam
  6. kecilkan api dan biarkan mendidih dan ketam masak
  7. (sentiasa kacau agar santan x pecah minyak)
Tag : Resepi, Seafood
0 Komentar untuk "Ketam Masak Lemak Cili Api"
Back To Top