This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

RAHSIA MAKANAN


  1. Manfaat vitamin D. Sejak kecil kita diajar berjemur di tengah panas matahari pagi, kerana ia baik untuk memberikan kekuatan pada tulang

  2. Ini kerana sinaran matahari digunakan oleh tubuh untuk mengolah vitamin D dan membuatkan tulang kuat dan sihat. Vitamin D yang boleh didapati dalam tuna, salmon, sardin, juga susu, bermanfaat untuk mengurangi risiko diabetes, kanser payudara, kanser usus dan kanser rahim.

  3. Betik baik untuk jantung. Betik mengandungi banyak enzim yang berguna untuk pencernaan tubuh. Dalam usia lanjut, masalah pencernaan seringkali terjadi dan pengambil buah ini sedikit sebanyak dapat melawaskan sistem pencernaan. Betik juga mengandungi potasium yang merupakan nutrisi jantung.

  4. Pelupa vs sayur-sayuran. Dengan penambahan usia, anda menjadi pelupa. Sifat pelupa bukan sahaja berkait rapat dengan proses penuaan, tetapi juga disebabkan oleh pemakanan. Dari kajian yang dijalankan makanan mempunyai kesan negatif dan positif terhadap otak manusia. Sayur-sayuran terbukti mampu mengurangkan masalah pelupa akibat daripada kesan penuaan. Ini kerana sayur-sayuran, terutama yang berdaun hijau dapat meningkatkan keupayaan otak.


0 Komentar untuk "RAHSIA MAKANAN"
Back To Top