This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Nik Aziz pertahan kenyataan BR1M

Nik Abdul Aziz Nik MatMursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan kenyataan berkenaan pemberian wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), yang dikategorikan sebagai memberi makanan kepada haiwan, tidak sebagaimana Pas yang memberi ilmu kepada rakyat.
Beliau berkata, Pas lebih gemar menggunakan pendekatan ilmu dalam mengajak orang ramai berkumpul, sebaliknya Umno didakwa menggunakan pendekatan mengagihkan wang untuk menarik perhatian rakyat.
“Macam saya kata, kalau kita nak panggil ayam, panggil itik, ‘Hei itik, mari aku nak bagi ceramah agama… mana itik nak mari (datang). Tapi kena beri hampas kelapa, beri padi..ia akan datang. Bagi benda..’Hei lembu kerbau, aku nak bagi ceramah.. ia tidak akan datang, tetapi bila bagi rumput atau hampas, bagi nasi… ia akan datang.
“Kalau kita nak panggil orang bagi benda tetapi tidak beri ilmu, ertinya kita letak orang sama taraf dengan haiwan,” katanya kepada media selepas Majlis Perhimpunan Guru-guru guru Yayasan Islam Kelantan (Yik) di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik) Pengkalan Chepa di sini, hari ini.
Beliau berkata, sejak Pas memerintah Kelantan 1990, pihaknya tidak pernah memberikan wang memandangkan memang Kerajaan Negeri tiada wang, sebaliknya Pas meniru kepimpinan zaman Nabi Muhammad SAW semasa rakyat Makkah menolak Baginda yang kemudian lari ke Madinah.
“Nabi Muhammad SAW beri apa kepada orang Madinah? Berapa banyak duit diberi kepada orang Madinah?... Tetapi orang Madinah terima Nabi sebagai ketua negara. Nak panggil presiden ke panglima perang ke kepada Nabi… tetapi Baginda diterima rakyat. Yang diberi hanyalah ilmu.
“Umno sekarang guna duit pula, BR1M1, BR1M2… Umno silap di sini, silap tidak bagi ilmu wayhu. Mana ada ilmu wahyu dalam kebangsaan. Insya-ALLAH rakyat Kelantan juga Malaysia akan berubah fikiran kerana kita sudah bagi ilmu pengetahuan. Islam bawa benda halal. Hak halal kita kata halal, hak haram kita kata haram,” katanya.
Beliau turut berkata, wang BR1M masih hak rakyat, hak kerajaan dan ia bukan wang dari Umno dan sepatutnya sebagai ketua kerajaan Kelantan, beliau turut diberikan BR1M, kemudian beliau agih kepada rakyat.
“Saya kata, orang bagi duit... terima… tetapi bila mengundi… pangkah Pas, pangkah Pakatan (Pakatan Rakyat). Beri kain… pakai, beri gula… kacau, beri lembu… ambil, tetapi bila bagi kertas undi… pangkah Pas,” katanya.

Jika sebelum ini media memutar belitkan kenyataan TGNA, sekarang diharapkan rakyat dapat menilai maksud yang TGNA cuba garapkan kepada rakyat Malaysia Amnya dan Rakyat Negeri Kelantan Khususnya. Media selalu memutar belitkan kata-kata ataupun hanya menyiarkan separuh dan menghilangkan separuh lagi daripada pengetahuan… Dan dengan itu media adalah penyebab perpecahan dikalangan rakyat di Malaysia ini.

Sebelum menyalahkan media, mari kita lihat siapakah dibelakang mereka… tentulah pengarah urusan media berkenaan…. dan selalunya di Malaysia… seorang pengarah urusan atau pemilik perusahaan memiliki beberapa ekuiti atau pegangan dalam syarikat yang berkepentingan… Semuanya mengharapkan projek-projek mega daripada Kerajaan… dan oleh kerana itu adalah menjadi kebiasaan bagi mereka untuk men"gipaspemimpin demi mendapatkan projek mega. Nampaknya mereka ini begitu lemah dalam perusahaan mereka cuma mengharapkan projek mega kerajaan untuk menjadi kaya-raya sedangkan itu semua adalah duit rakyat yang seharusnya rakyat sedari.

Begitu jugalah dengan duit BR1M, juga merupakan duit pembayar cukai yang mana terdiri daripada rakyat Malaysia…. Bukannya duit mana-mana pemimpin ataupun parti.

Tag : PRU-13
0 Komentar untuk "Nik Aziz pertahan kenyataan BR1M"
Back To Top