This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Happy 49th Birth of Malaysia

Setelah 49 Tahun Kewujudan Negara Berdaulat Bernama Malaysia
Mencari Nilai Hari Malaysia
HARI MALAYSIA disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Malaya, Borneo Utara, Sarawak, dan Singapura (hingga 1965) bagi membentuk Malaysia.
Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.
Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Hanya mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia dan diraikan di seluruh negara.
Malaysia Sebenarnya Baru Berusia 49 Tahun Wujud Sebagai Sebuah Negara
Catatan Arkib Sejarah
Tanggal 16 September tahun ini (2012), usia Malaysia sebenarnya baru mencecah 49 tahun. Tarikh ini pada tahun 1963, Persekutuan Malaysia dirasmikan penubuhannya serta diisytiharkan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Perdana Menteri Malaysia yang pertama pada ketika itu.
gambar sejarah konfrantasi - tentera bersiap siaga di Pontian Kechil, Johor
Perisytiharan dibuat di Stadium Merdeka disaksikan oleh Yang di-Pertuan Agong, Raja-Raja Melayu, Gabenor-Gabenor Pulau Pinang, Melaka, Sarawak dan Sabah serta 30 ribu rakyat jelata. Penubuhan Persekutuan Malaysia ditentang hebat oleh Indonesia [LINK] dan Filipina. Indonesia tidak senang dengan penubuhan Persekutuan Malaysia lantas, melancarkan konfrantasi ketenteraan di bawah slogan "Ganyang Malaysia" yang berlanjutan sehingga tahun 1966.
Filipina pula menuntut haknya ke atas Sabah atas hujahan perjanjian yang dimeterai antara Kesultanan Sulu dengan pihak British. Brunei yang turut termasuk dalam rancangan penubuhan Persekutuan Malaysia membatalkan penyertaannya setelah berdepan dengan pemberontakan besar-besaran di Brunei oleh Azhari pada penghujung 1962.
Sekalipun begitu, akhirnya pada 9 Julai 1963, Perjanjian penubuhan Persekutuan Malaysia dimeterai di London hanya setelah Laporan Suruhanjaya Cobbold yang dikeluarkan menyatakan, lebih 80 peratus rakyat Sarawak dan Sabah bersetuju dengan cadangan kemerdekaan melalui penggabungan bersama Persekutuan Tanah Melayu.
Tarikh perasmian pengisytiharan Persekutuan Malaysia telah ditangguhkan daripada 1 Jun 1963 ke 31 Ogos 1963 kerana menunggu Laporan Suruhanjaya Cobbold. Namun tarikh tersebut pula ditangguhkan setelah Indonesia dan Filipina memperhebatkan tentangan mereka terhadap penubuhan Persekutuan Malaysia. Akhirnya 16 September 1963 menjadi hari secara rasminya Persekutuan Malaysia ditubuhkan.
Harapan Pada Generasi Penerus
Namun, Hari Malaysia dan sejarahnya ini akan lenyap ditelan zaman. Sekalipun tidak hilang, tetapi apalah nilai Hari Malaysia jika sejarahnya hanya tersimpan di arkib, perpustakaan dan memori generasi lama? Apakah generasi muda sedar akan kewujudan Hari Malaysia?

Negara Malaysia tidak didirikan dengan sekelip mata, sebaliknya terlalu banyak usaha, ikhtiar dan pengorbanan telah dicurahkan sebelum akhirnya impian tersebut menjadi kenyataan pada 16 September 1963. Sayangi negara tumpah darah kita, jangan sesekali menjadi peruntuh apa yang telah dibina selama ini oleh generasi terdahulu dengan bersusah payah hingga generasi kini dapat mengecapi nikmat hidup di sebuah negara muda tapi banyak menyumbang bakti kepada dunia dan ummat Islam seperti negara Malaysia ini.


Tag : Politik
0 Komentar untuk "Happy 49th Birth of Malaysia"
Back To Top