This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Ketua atau Pencipta

Kisah ini dipetik dari http://rahmanhatim93.blogspot.com dan sengaja aku coretkan untuk dikongsikan bersama dengan mereka yang mambaca samada secara sengaja atau tidak sengaja atau tertipu dengan tajuknya. Bukan niat aku untuk menipu sesiapa tetapi memang menjadi lumrah manusia pada hari ini mementingkan apa yang diarahkan atau ditugaskan oleh manusia lain melebihi kepentingan dan suruhan pencipta yang mencipta, menghidup dan mematikan kita. Pada hari ini kebanyakan kita lebih mementingkan penampilan (impression), tanggapan manusia lain dan mengabaikan penciptanya sendiri, iaitu pemilik kepada kita…
Sekiranya apa yang dicoretkan disini membuatkan anda terasa biarlah terlebih dahulu saya memohon maaf kerana kekhilafan dalam berbicara. Diharapkan agar anda mampu menghayati maksud yang tersirat dalam coretan ini. Feel deep below the write.
Dalam tidak sedar, apa yang dinukilkan disini mungkin ada dalam kehidupan anda… dan tanpa disedari anda sendiri menjadikan urusan manusia melebihi urusan Allah. Selamat membaca…
Selepas melaksanakan Solat Maghrib, dia mulakan make-up pada wajahnya, memakai pakaian pengantin putih yang cantik, mempersiapkan dirinya untuk majlis perkahwinannya sendiri, kemudian dia terdengar azan 'Isyak dan menyedari bahawa wuduknya telah terbatal. Lalu dia berkata kepada ibunya: "Mak, saya perlu ambil wuduk dulu dan solat 'Isyak "
Ibunya terkejut: "Apa kamu gila?!! Tetamu sedang menunggu, untuk melihat kamu! Bagaimana dengan make-up? ! Nanti habis dirosakkan oleh air."
Tambah ibunya lagi: "Sebagai ibu, mak tak izinkan kamu solat sekarang! Wallahi... jika kamu ambil wuduk sekarang, mak akan tetap memarahi kamu."
Anak perempuannya menjawab: "Wallahi... saya tidak akan pergi dari sini sehingga saya melakukan solat! Ibu sepatutnya tahu bahawa tidak ada ketaatan kepada mana-mana makhluk agar menderhaka kepada Maha Pencipta.!!”
Ibunya berkata: "Apa kata tetamu nanti jika kamu muncul dalam majlis perkahwinan sendiri tanpa make-up?! Tentu nampak hodoh atau tidak cantik di mata mereka! Mereka pasti akan mentertawakan kamu! "
Sambil tersenyum, anak perempuan itu bertanya: "Adakah ibu bimbang kerana saya tidak cantik di mata mereka? Bagaimana pula dengan Maha Pencipta saya? Saya bimbang kerana, jika saya terlepas solat saya, saya tidak lagi cantik di mata-Nya "
Dia mula berwuduk, dan semua make-up pada wajah telah hilang, tetapi dia tidak peduli.
Kemudian dia memulakan solat itu dan pada masa dia turun untuk sujud, dia tidak sedar bahawa ia akan menjadi satu sujud yang terakhir!
Ya! Beliau meninggal dunia ketika dalam sujud! Pengakhiran yang besar bagi Muslimah yang berkeras untuk mentaati Tuhannya! Ramai antara mereka yang mendengar cerita ini begitu tersentuh!!
Beliau mengutamakan Allah dan ketaatan kepadaNya sebagai yang pertama dalam keutamaan hidup beliau, jadi pengakhiran terbaik yang dianugerahkan oleh Allah pada mana-mana umat Islam yang layak memilikinya!
Dia mahu menjadi lebih dekat kepada-Nya, maka Allah mengambil nyawanya pada saat di mana umat Islam berada paling dekat kepada-Nya! SubhanAllah! Dia tidak peduli jika dia tidak indah di mata makhluk, asalkan dia cantik pada Maha Pencipta!
Wahai saudari Muslimah, bayangkan jika anda berada di tempat itu! Apa yang anda akan lakukan? Apa yang anda akan pilih: pujian manusia atau Maha Pencipta?
Wahai sekelian insan! Adakah kita ada jaminan bahawa kita akan hidup untuk minit seterusnya? Jam? Atau bulan?!! Tiada siapa tahu apabila saat mereka akan datang? Atau bila kita akan bertemu malaikat Maut? Jadi, adakah kita bersedia untuk saat itu?
Wahai muslimah! Apa yang anda pilih: bersantai tanpa hijab atau dirahmati Allah dengan memakai hijab?
Adakah kita bersedia untuk menemui Allah tanpa hijab?
Para Muslimin sekalian, yang mempunyai "hubungan halal" atau "hubungan bebas", adakah kita bersedia untuk menghadapi hari akhirat? Esok?! Apa yang anda pilih? keseronokan dunia sementara ini atau kesenangan di akhirat?!
Semoga Allah membimbing kita semua untuk keredhaan-Nya dan memberikan kepada semua orang yang membaca kisah ini mendapat pengakhiran yang baik, amin.
[Diceritakan oleh Syeikh ‘Abdul Mohsen al Ahmad’, ia berlaku di Abha (Ibu Negeri Asir di Arab Saudi)]
Seandainya ada sesiapa yang berani melebihkan urusan manusia berbanding urusah Allah, tanyakan kepada mereka.. beberapa soalan berikut. Siapakah pemilik kepada udara yang kita hirup? Siapakah pemilik kepada alam ini? Siapakah pemiliknya… dan sekiranya mereka ini berani menafikan hal ini usahlah gentar kerana Allah Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu… Yakinlah akan kekuasaanNya melebihi segalanya. Yakinlah setiap sesuatu yang berlaku itu adalah dengan IzinNya dan pengetahuanNya.
Tag : Pengetahuan
Back To Top