This blog is under FaceLift, to serve you better, Sorry for any incovinience...

About The Soonex

Get in Touch

Your e-mail address is incorrect. Please check it and try again.

Thanks for your subscription!

Suami

Salman Al Farisi r.a telah meriwayatkan pada suatu hari Fatimah r.ha dalam keadaan tergesa-gesa telah datang bertemu ayahandanya.
Baginda s.a.w melihat kedua mata Fatimah r.ha berlinangan airmata dan raut wajahnya sedih. Lalu baginda bertanya: Mengapa wahai anakku?
Fatimah r.ha menjawab: Ya Rasulullah, semalam aku bergurau dengan Ali, tanpa aku sengaja terkeluarlah perkataan yang menyinggung perasaannya. Setelah itu, aku dapati mukanya kemerahan kerana menahan marah. Aku sungguh menyesal atas keterlanjuran kataku itu lalu segera memohon maaf kepadanya: 'Hai kekasihku, kesayanganku, relakanlah akan kesalahanku', seraya aku mengelilinginya dan merayunya sebanyak 72 kali sehingga dia redha dan tertawa padaku. Walaupun suamiku telah redha tetapi aku masih tetap merasa takut kepada Allah s.w.t.
Rasulullah s.a.w bersabda kepada Fatimah r.a: Wahai anakku, demi Zat yang telah mengutusku sebagai Nabi dgn agama yang haq, sesungguhnya sekiranya engkau mati sebelum Ali meredhaimu, aku tidak akan solat jenazahmu.
Nota: Kisah yang diselitkan dalam kuliyah tafsir surah Al-Mulk semalam oleh Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani di Masjid Al-Munawwarah, Shah Alam.
-----------
Nasihat seorang ayah kepada anak:
1. Wahai anakku, tidakkah engkau ketahui bahawa redha suami adalah redha Allah dan kemarahan suami adalah kemarahan Allah.
2. Wahai anakku, seorang wanita yang beribadah betul2 seperti ibadah Mariam puteri Imran tetapi suaminya tidak redha kepadanya, Allah s.w.t tidak akan menerima ibadahnya.
3. Wahai anakku, amal yang paling utama bagi para wanita selepas taat kepada Allah dan Rasul ialah taat kepada suami dan sesudah itu tidak ada lagi amal yang paling utama dari duduk bermesra-mesraan dengan suaminya.
Tag : Islam
0 Komentar untuk "Suami"
Back To Top